2018 yılında ilk öğrencilerini kabul eden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mesleki donanımlarıyla öne çıkan kadroların yetiştirilmesinin yanı sıra araştırma projeleri ve arazi çalışmaları ile arkeolojik bilginin üretimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bölümümüz Arkeoloji Bölümü ismi altında Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ve Klasik Arkeoloji alanlarında Paleolitik dönemden başlayarak Roma döneminin sonuna kadar öğrencilerimize kapsamlı bir ders içeriği sunmaktadır. Teorik derslerin yanı sıra öğrencilerimizin bölüm bünyesinde yürütülmesi planlanan ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yürütülen arazi ve laboratuvar çalışmalarına katılımları sağlanarak uygulamalı eğitimlerle de arazi deneyiminin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

Neden arkeoloji bölümünde öğrenim görmelisiniz?

Ülkemiz arkeoloji alanında çok uluslu katılımlıların yanında ulusal kazılar ve yüzey araştırmaları için çok önemli bir coğrafya olma niteliğine sahiptir. Paleolitik Dönemden başlayarak Roma Döneminin sonuna kadar genişleyen kültürel süreç, Anadolu’daki merkezlerde yapılan çalışmalarla, kesintisiz bir kronolojik akışın takibine olanak sağlamaktadır. Bu çerçevede, öğrencilerimiz öğrenimleri süresince isteğe bağlı olarak katılacakları kazı ve yüzey araştırmaları ile mesleki bilgi ve deneyimlerini destekleyici olanaklardan yararlanabilmektedirler. Ayrıca arkeoloji öğrenimi, yaşadığımız coğrafyanın tarihsel ve kültürel derinliğinin anlaşılması ve anlatılması konusunda önemli bir misyon sağlamasının ötesinde mesleki bilgi ve görgünün getirdiği uzmanlığa olan gereksinime de katkı sağlamaktadır. Bu açıdan mezun öğrencilerimiz, akademik kariyer beraberinde kamusal ve özel müzelerde, koruma kurullarında, belediyelerde, uzman arkeolog olarak görevlendirilebildikleri gibi adli konularda, mahkemelerin arkeoloji alanında lisans diplomasına sahip olma ön koşuluna bağlı olarak bilirkişilik yapabilmektedirler.

2018 yılında ilk kez öğrenci almaya başlayan Arkeoloji Bölümümüzde Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ve Tarihöncesi Arkeolojisi (Prehistorya) Anabilim Dalları mevcuttur. Öğrencilerimize, bu anabilim dallarında uzmanlığı olan öğretim üyeleri tarafından lisans düzeyinde dersler verilmektedir. Bölümde, öğrencilerimizin kullanımına açık bir laboratuvar ve bir bölüm kitaplığı yer almaktadır. Öğretim üyelerimizin katkıları ile 2022 yılından itibaren şekillenmeye başlayan kitaplığımızda önemli monografik yayınların yanında Olba, Adalya, Varia Anatolica, Tüba-Ar, Gephyra, Coloquium Anatolicum, Anmed, Ege Arkeoloji Dergisi gibi süreli dergiler de mevcuttur. Laboratuvar ortamımızda ise seramik buluntularının farklı dönem örnekleri sergilenmektedir. Öğrencilere bilgisayarlarda küçük buluntu çizimi, coğrafi bilgi sistemi, ölçme bilgisi gibi mesleki alanda bilgi ve becerilerini destekleyici deneyim olanakları sunulmaktadır